Jabolčna pita mi v spomin prikliče nedeljske popoldneve, ki smo jih preživeli pri mami v stari kmečki kuhinji, vse je dišalo po cimetu in pečeni piti, polni hrustljavega testa in slastnega nadeva. Zaradi štedilnika na drva je bilo vedno lepo toplo. Mama me je vedno vključevala pri pripravljanju kruha in sladic, za kar sem ji zelo hvaležna, saj zaradi nje zelo rada kuham in pečem.
Torta ima resno konkurenco. Običajno krhko testo, ki je napolnjeno s slastnim sadnim nadevom lahko za šalo prekosi torto. Mama je zgornjo plast testa naribala ali pa ga razporedila v mrežast vzorec. Ribanje je kar zamudno in nevarno, če si štor. Mrežast vzorec pa zahteva malček spretnosti.
Za pripravo čudovite pite, ki bo zagotovo navdušila vse, ki jo bodo videli/jedli potrebujete dvojno količino testa. Polovičko razvaljate za spodnjo plast in jo položite v pekač. Zgornjo polovico razvaljajte v širino pekača za pite in nanjo položite podstavek za vročo posodo.