Jabolčna pita mi v spomin prikliče nedeljske popoldneve, ki smo jih preživeli pri mami v stari kmečki kuhinji, vse je dišalo po cimetu in pečeni piti, polni hrustljavega testa in slastnega nadeva. Zaradi štedilnika na drva je bilo vedno lepo toplo. Mama me je vedno vključevala pri pripravljanju kruha in sladic, za kar sem ji zelo hvaležna, saj zaradi nje zelo rada kuham in pečem.

Torta ima resno konkurenco. Običajno krhko testo, ki je napolnjeno s slastnim sadnim nadevom lahko za šalo prekosi torto. Mama je zgornjo plast testa naribala ali pa ga razporedila v mrežast vzorec. Ribanje je kar zamudno in nevarno, če si štor. Mrežast vzorec pa zahteva malček spretnosti.

Za pripravo čudovite pite, ki bo zagotovo navdušila vse, ki jo bodo videli/jedli potrebujete dvojno količino testa. Polovičko razvaljate za spodnjo plast in jo položite v pekač. Zgornjo polovico razvaljajte v širino pekača za pite in nanjo položite podstavek za vročo posodo.

Podstavek za vročo posodo je odlična šablona za pito.
Razvaljajte testo, na testo postavite podstavek in s cedilčkom posujte kakav/cimet.
Z ostrim nožem izrežite želen vzorec, ki ste ga prej posuli s kakavom.
Ni potrebno izrezati čisto vsega vzorca, neizrezani deli vzorca se bodo videli zaradi kontrasta med svetlim testom in temnim kakavom.
Pekač za pite obložite s testom in napolnite z nadevom.
Zgornjo plast testa položite na pito in odrežite odvečno testo. Izrezke iz testa lahko položite na vrh in na ta način dopolnite vzorec.
Pita je končana. Torta, lahko se skriješ 🙂
Pita okrašena s pomočjo podstavka za vročo posodo. Izrezane koščke lahko razporedite okrog roba in s tem dopolnite vzorček.
Slasten nadev pod krhkim testom. Čudovita pita z minimalno napora.

Dodaj odgovor