Kako sva se začela ukvarjati z izdelovanjem lesenih uhanov?

Do mojega/najinega srečanja z uhančki je pišlo čisto slučajno, ko sem dobila naročilo za 10 parov lesenih uhanov. Malo sem zamrznila, ker nism točno vedela, kako naj se zadeve lotim. Zelo rada rešujem probleme, takšne in drugačne, saj problem vidim kot izziv in izzivi me napolnijo z energijo. V roku enega tedna je bilo narejenih 10 parov. Različnih.

Nekaj prvih prototipov uhančkov

Celoten proces mi je bil tako pisan na kožo, da sem si zadala pomemben cilj. Naredila bom perfektne lesene uhane. Tako z vizualnega vidika, kot tudi iz vidika kvalitete. Sem oseba, ki želi delati stvari prav, kar me včasih kar malo bremza. Drugi par rok pravi, da sem preveč natančna, meni pa se zdi, da bi običajno lahko bila še bolj. Ko delaš stvari za druge, nobena stvar ne sme biti prepuščena nakjlučju. Vse mora biti popolno.

Pri izdelavi uhanov je pomembih 6 stvari:

  • Les
  • Kovinske osnove
  • Zapenčki
  • Barva
  • Zaščita lesa
  • Lepilo

No, v bistvu sedem stvari, dizajn je najpomembnejša stvar. Ampak k temu pridem kasneje.

Preizkusila sem 8 različnih lepil (z namakanjem v vodi, pranjem v pralnem stroju, z mehansko obremenitvijo (beri: slučajnim srečanjem noge s kovinsko osnovo), potapljanjem v morju. Največji problem lepila je v tem, ker je les živ material, mehek in porozen, zaradi česar lahko voda vdre v lesen uhanček in se zaradi tega odlepi. Zato mora biti barvan les dobro zaščiten z lakom.  Lakov obstaja malo morje, zaradi njih se lahko uhani svetijo, se ne svetijo, ali pa se ustavijo nekje na sredini poti. Pomemben se mi zdi tudi občutek, ki ga zaščita pusti na lesu. Prva verižica je bila oljena. Na srečo sem jo naredila zase in imam doma razmaščevalec tkanin, saj mi je namastila novo obleko.

Imam alergijo na nikelj in kvaliteta osnov je na prvem mestu. Osnove za uhane so narejene iz medicinskega jekla in so primerne tudi za bolj občutljiva ušesa. Uhani so lahko še tako lepi, vendar, če jih ne morem nosit zaradi bolečih ušes, nima smisla, da jih sploh imam.

Pomembni so tudi zapenčki, ki uhanček držijo na svojem mestu. Preizkusila sem jih malo morje in na koncu pristala pri silikonskih, ki so nealergeni, trdno držijo uhan na ušesu in se enostavno čistijo.

Pri izbiri lesa se držim načela, da bljižje, kot je rastlo drevo, boljše je. Trudim se, da uporabljam čim več slovenskega lesa. Lesene plošče, iz katerih so narejeni uhani, so narejene po posebnem postopku, ki uhanom zagotavlja trdnost in vzdržljivost.

Ko sem dosegla odlično kvaliteto materialov, pa se je pričel tisti zabavni, kreativni del, ki me je kar malo zasvojil. Igranje s črtami, barvami, geometrijo, oblikovanje in ustvarjanje karakterja igrivim živalicam iz pravljične dežele.

Vabljena k sprehodu po PARAROK geometrijsko – pravljični deželi, kjer je vsak uhanček ročno pobarvan z mislijo nate in na tvoje počutje ob nošenju nakita.

Manja

Dodaj odgovor